Roica

Igår mottog vi väldigt ledsamma besked. Roica, Ecarpadi Égi Eroica, avlivades drygt fyra år gammal. Roicas husse skriver följande på facebook (översatt från engelska):

Fullt ös på Roica.

Fullt ös på Roica.

“Bergsdrottningen har avgått från sin tron för alltid: NO SE UCH NJV-12 NV-13 Ecarpadi Égi Eroica (2011.06.18 - 2015.11.02). [Hennes] allvarliga höft- och bäckenskador hann slutligen i fatt henne och hon började visa tydliga tecken på smärta.
Det här är min favoritbild på henne [se bilden ovan] - [Jag] tycker att den visar hennes kraft, elegans, fart och livslust. Jag tycker också att den symboliserar hennes självständighet, intelligens och personliga integritet - sätter tydliga gränser över vad hon accepterade till och med från mig.
Øversjødalens berg kommer aldrig vara riktigt desamma utan henne att bidra till deras skönhet.”

Roicas första snö.

Roica föddes som sista valpen i sin kull hos oss på Kennel Ecarpadi. Hon var till en början en svag valp som fick kämpa hårt för att överleva de första dagarna efter valpningen. 

Roica - Viddernas drottning.

När Roica var redo för att flytta hemifrån lämnade hon landet och begav sig till Kennel Fjellflokken i Norge. Där levde hon som synes ett aktivt liv med mycket frihet i de norska bergen.

Roica bland enbuskar.

Roica har järvvittring.

Det gick väldigt bra för Roica i utställningsringarna där hon bland annat blev både svensk och norsk champion.

Roicas sista utställning, Åstorp, 2015-09-19. Med på bild är Silvana och domare Leif Ragnar Hjorth.

Röntgen av Roicas höfter visade en måttlig höftledsdysplasi samt ett onormalt, skevt bäcken. Det var dessa faktorer som senare ledde till hennes avlivning.

Sista bilden på Roica.

Vi tackar Bjørn Olav Andersen för bilderna.

Posted on November 3, 2015 and filed under E-kullen.