This page is only available in Swedish at the moment.

Anya


INT UCH NO V-07 NORD UCH

Sorschies Anya

Registreringsnummer (SKK): S41301/2003

Tatuering-ID: 41301S

Observandum: Anya var behäftad med den ärftliga ögonsjukdomen PRA.

Avliden: 5 oktober 2016

Född: 20 maj 2003

Ras: Kuvasz

Kön: Tik

Far: INT UCH NO UCH SE UCH NORD V-02 Trevnadens Toledo

Mor: DK UCH SE UCH NORD V-03 SE V-06 Csigora Orphie

Ägare: Ariana Carlén

Anya var den allra första valpen i den allra första kullen som är uppfödd av Kicki Svalin på Kennel Sorschies. Hennes pappa Toledo var uppfödd av Ann-Marie van Eijsbergen på Trevnadens Kennel och hennes mamma Orphie var uppfödd av Christina Klosterberg på Kennel Csigora. Anya och hennes kullsyskon var extra speciella för oss då deras morfar var uppfödd av Silvanas syster, Ulla Åbinger, på Kennel Triprima och då deras morfars mor var ingen mindre än vår allra första kuvasz Nella.

Anya kom till oss som omplaceringshund 15 månader gammal. Vi hade sedan tidigare hennes bror Nello och träffade henne på utställningar efter att hon hade kommit tillbaka till Kicki. Tycke uppstod och när Arianas 16-årsdag inföll blev Anya en del av vår familj.

Anya var en liten kuvasztik med en vuxenvikt runt 33 – 35 kg men trots detta gick det oerhört bra för henne på utställningar. Hon var en sådan där hund som aldrig behövde tränas. Hon var lugn, lojal och lätt att ha att göra med och hon kunde alltid vara lös i skogen utan att hon försvann. På hemmaplan var hon dock vaktig, precis som en kuvasz ska vara, men en gång gick det så illa att hon bet en granne i benet. Det hände under en koppelpromenad och ingen av oss kunde lista ut varför hon reagerade på ett sådant sätt. Vi har dock aldrig haft en tik som har blivit visad så stor respekt av våra andra hundarna som Anya blev. Det var ingen som ville bli ovän med henne och respekten kvarstod trots att hon blev blind och försvarslös på ålderns höst.

På morgonen den 5 oktober 2016 hittades Anya medvetslös i sin bädd i köket efter att successivt ha blivit allt svagare under de senaste halvåret, framförallt i bakbenen. Någon timme senare drog hon sitt sista andetag i mattes armar. Hon blev 13 år, 4 månader och 2 veckor, vilket måste anses vara en hög ålder för en kuvasz.

Mamma Orphie. Foto: Kennel Sorschies

Pappa Toledo. Foto: Guldforsens Kennel

Beräknad inavelsgrad: 3,1%

 

Hälsa

Hd: E med kraftiga benpålagringar.

 

Ed: Ua. Senare artros.

 

Prcd-PRA: Affected. Anya hade alltså dubbel uppsättning av den recessiva gen som i dubbel uppsättning ger ögonsjukdomen PRA. Till följd av detta blev Anya blind med åren. Trots den nedsatta synen var hon i stort sett helt självgående fram till sitt sista levnadsår.

 

Ögonlysning: Ua (2006). Uppföljning (2008). PRA generell (2009).

 

I samband med att Anya höftledsröntgades i tvåårsåldern varnade veterinären för att hon förmodligen inte skulle bli så gammal. Så illa såg höfterna ut. Trots detta, och en ständig kamp mot övervikt som blev värre efter att hon kastrerades i medelåldern, fick hon ett långt liv. Vid tioårsåldern började hon skrika av smärta när hon lade sig ner och då blev hon även diagnostiserats med artros på båda armbågarna samt skelettförändringar i ryggraden. Genom extra kosttillskott av glukosamin och kondroitin kunde besvären som detta medförde mildras avsevärt. När vi ett par månader senare tog steget full ut och genomförde en kostomläggning från kommersiella foder till BARF var det faktiskt så att hon gick från att vara dödsdömd till att bli som ung på nytt.

 

Mentalitet

Anya var alltid väldigt lätt att ha med sig hos veterinären, på utställningar och på semester. Hon kunde dessutom alltid vara lös utan någon egentlig lydnadsträning. På hemmaplan var hon dock en typisk kuvasz med ett ganska skarpt temperament. Hon tillhörde den tysta typen som inte skällde särskilt mycket utan bara vaktade när det verkligen behövdes.

Anya hade känd mental status. Mentalbeskrivning hund (MH) genomfördes 11 september 2005 i Tollarp. Arrangör: SBK.

MH egenskapsvärde. Bild: SKK Avelsdata

MH faktiskt värde. Bild: SKK Avelsdata

Utställning*

Sverige: BIR. BIM-veteran. Svensk utställningschampion (2005).

Norge: BIM. Norsk utställningschampion (2005). Norsk Vinnare 2007.

Finland: BIR. Finsk utställningschampion (2006). Nordisk utsällningschampion (2006).

Lettland: BIR. Lettisk utställningschampion (2006). Internationell utställningschampion (2006).

 

Arv

Anya själv gick inte i avel på grund av hennes ögon och höfter men hennes bror Verdi (Sorschies Adó) fick två kullar. Den första, Sorschies F-kull, föddes på Kennel Sorschies under 2009 och innehöll enbart en valp. Under 2009 föddes även den andra kullen, Guldforsens V-kull, men denna gång skedde valpningen hemma hos Verdi på Guldforsens Kennel och resulterade i åtta valpar. En av dessa valpar var vår Jórunn (Guldforsens Jórunn Verdidóttir).

Anyas arv består istället av kulturella företeelser som några av våra yngre hundar har tagit över. Bland annat lärde hon Ize hur man rullar sig på bästa sätt och hos oss är hon stammoder för sparka-med-bakbenen-efter-att-ha-kissat-kulturen, något som både Ize och Endy har tagit efter.


*För utställningsmeriter anges bara de med högst värde. Exempelvis för hund som belönats med både BIR och BIM visas endast BIR. För vinst av CK, Cert eller R-cert visas endast Cert. Vid championat visas inte längre Cert eller CACIB utan endast championattitel.